100 Dagen – Week van de Vormen – Introductie door Latifah Saafir

Page Content: 

Vertaling voor Marina Brito de Campos voor Quiltersgilde MQG, origineel hier.

In deze serie onderzoeken we het toepassen van vormen in quilts, vooral in moderne quilts. Aangezien we slechts 7 quilts kunnen tonen, concentreren we ons op de meest populaire vormen in moderne quilts: vierkanten, cirkels, driehoeken en hexagons.

Vierkanten

Het belang van het vierkant in een quilt wordt vaak over het hoofd gezien, want het is maar een vierkant. Maar veel quilts zijn opgebouwd in een blokstructuur. Dit maakt het vierkant tot een belangrijk element van vele quilts. Soms speelt het vierkant de hoofdrol als enige vorm in een quilt. Deze quilts kunnen door kleurgebruik en vlakverdeling vaak interessant en behoorlijk dynamisch zijn.

Huckleberry gemaakt door Latifah Saafir 1

Driehoeken

Op de 2e plaats staat de driehoek. Een belangrijke vorm, die veel in quilts wordt gebruikt en zeker in moderne quilts. Ze kunnen worden samengevoegd tot ontelbare combinaties en zo unieke, grappige en moderne quilts vormen. Je kunt ze in vele maten maken, in verschillende richtingen plaatsen en samen kunnen ze een grote variatie van vormen en ontwerpen creëren. Ze zijn bekend onder verschillende namen: HST (half square triangles), QST (quarter square triangles), gelijkzijdige driehoeken (driehoeken van 60 graden), Vliegende Ganzen (Flying Geese) en gewoon als driehoek.


Voor Nyala gemaakt door Latifah Saafir 1
 

Cirkels

Cirkels kunnen heel intimiderend zijn voor beginnende quilters. Maar als je ze op de juiste manier toepast, is er weinig dat meer voldoening geeft dan een quilt met cirkels. Moderne quilters spelen graag met cirkels en hebben vaak prachtige resultaten. Het krachtig gebruik van kleur en negatieve ruimte zijn 2 belangrijke elementen bij het ontwerpen van een moderne quilt met cirkels. Moderne technieken maken het naaien van cirkels voor meer quilters haalbaar.

Perfect Puddles door Latifah Saafir 1

Hexagons

Naast het vierkant en de driehoek is de hexagon de enige regelmatige vorm, waarmee je een mozaïek patroon kunt maken. Dit betekent eenvoudigweg dat het de enige andere regelmatige vorm is, waarmee je precies naast elkaar passende patronen zonder tussen ruimte kunt maken. Dit maakt het mogelijk prachtige quilts van 1 inch hexagons te maken met Engelse Paperpiecing methode, maar ook veel grotere hexagons machinaal te verwerken. Maar moderne quilters beperken zich niet daartoe. Zij tillen de hexagon naar een hoger plan, appliqueren ze op een effen achtergrond en maken hexagon quilts met duizenden piepkleine stukjes.

Bailey's Hexies door Latifah Saafir 1

In deze serie krijgen jullie 7 quilts te zien, die de veelzijdigheid en schoonheid illustreren van moderne quilts, die gebaseerd zijn op deze vormen. Vaak levert de meest basale vorm de meest aansprekende quilt op.